Pregled albuma: FINNEAS-Optimist

Dugo očekivana lična istraživanja.
Finneas O'connell, poznat kao FINNEAS u muzičkom svijetu, napravio je karijeru za sebe tokom protekle decenije. Prepoznao prvenstveno za njegov rad je kao pisac i producent za neke od najvećih imena u pop muzike, uključujući i Justin Bibera, Mali Cudi i Camilla Cabello, Finneas je išla iza scene. Optimista obilježava svoj debi kao solo umjetnik. Širom album, on detalje njegove borbe i pobede kao umjetnik i osoba, sve dok pokušavam da nađem svoju muzičku glas u tom procesu.

Optimist je majstorski projektovan, pravi dokaz Finneasa i talenta njegovog tima. Dizajn zvuka i sve produkcija su dobro uravnotežene i hrskave, savršeno kompliment za instrumentalnu podršku albuma. To zvuči kao da su vokali su napravljeni da uzmem centar pozornice kroz dosje, ali svaki trag je ključan radi dobar posao dodajući da ukupna karakter posao. Od high-energy tastature i percusive groove na “Happy Now?”za tamni-pop, zlokobni Sinti na” srednjevjekovnim”, Finneas stvara uvjerljivu zvučnu atmosferu na mnogim od ovih tragova.

Šokantno, album se nikad ne usuđuje da eksperimentiše van pop konvencija uprkos finneasovoj snazi kao pisca i producenta. Većina pruga je strukturalno formulaična, sa standardnim stih-zborskim oblicima. Na udaraljkama često slijedi standard osmog poruku groove, i druge instrumente—iako grupu snimio—malo trči u milijuna za žanr. Za umjetnik znao da slomiti granice iza scene (kao na znamenitost projekata sa svojom mlađom sestrom Billie Eilish), Optimista ima tendenciju da se osjećaju malo čistine.

Međutim, ovaj stilski izbor bi mogao biti namjeran. U intervjuu za GQ, Finneas je izjavio, ” Ne želim zvučati kao Billie, ne želim to opljačkati. To umanjuje vrijednost Billie-ine stvari zvuče manje jedinstvene, zbog čega moje stvari zvuče manje jedinstvene.”Finneas izgleda da biti izazov sebe da stvori svoj vlastiti jedinstvena zvuk, i iako je možda zaostaje u smislu fizicke žaliti, on pronalazi značajne snagu u lyricism.

Finneasovi stihovi Cine optimistu duboko osobnog albuma. On izbjegava pogetike i flamboyance za koje mnogi pisci teže, umjesto toga tkajući zajedno pristupačne, sirove riječi koje se bave pitanjima ljubavi, života, slave i sve borbe koje dolaze s njim. “Koncert Šest Mjeseci Od Sada” govori o optimizam osjeća za vezu dok također otkriva nekih nesigurnosti li ovo nadam se da je opravdano. “Jedini Život” je prekrasan klavir baladu, prikazivanja Finneas je emocionalna ranjivost u punoj snazi kao on brine o gubitak života. Tragovi kao što je ” sretan sada?”i, “Neko je Zvezda” su nije kao univerzalno odnosi, ali oni se bave izolaciju i usamljenost da može da pođe sa slavu i svoju moć kvari na uverljiv način.

Finneas pokušava da prenese društvene komentare. “Djeca Su Svi Umiru” je sarkastičan pratiti u kojoj Finneas pitanja valjanost kritike ljudi levy u umjetnika za ne fokusiraš na svjetski pitanja rata, klimatskih promena i druge bori prirode. “90-te” je kritika inspirirana internet i tehnologijom u nastajanju 21. stoljeća. Pored toga, “srednjevjekovni” obrađuje složeni pojam “Otkaži kulturu” i njegove upitne motive. Ovi tragovi imaju neki kredibilitet, ali im na kraju nedostaje nijansa i jasnoća potrebna da zaista slete. Nadalje, s vremena na vrijeme oni uzimaju od tematske kohezivnosti koju predlažu drugi tragovi.

Život je komplikovan, a Finneas se ne krije od tih komplikacija kod optimizma. Jasno je da je vješt glazbenik sa jakim glasom, ali unatoč impresivnom rezimeu, sa 24 godine, još uvijek ima cijeli život pred sobom. Bez obzira na previše bezbjedne izbore i ponekad dvosmislene teme, optimista je jak debi album jednog umjetnika čija karijera tek počinje.

Category:
Kritike

Leave a Comment