John Vanderslice govori o svom najnovijem EP-u inspiriranom Davidom Bermanom.

mxdwn je sjeo s eksperimentalnim umjetnikom Johnom Vandersliceom da priča o svom novom EP John-u, ne mogu vjerovati da se civilizacija još događa ovdje 2021! Čestitke svima nama, ljubavi, DCB, koji je pao 16. Jula, 2021. Vanderslice govori o depresivno teme i pozadini da se zna, svoju smjenu u mjuziklu stilova da više elektronske-inspirisala zvuk i svoje mentalno zdravlje putovanje. On je također objašnjava kako EP služi kao i čast David Berman, momak muzičar i blizak prijatelj koji je počinio samoubojstvo i anti-samoubistvo od Vanderslice za sebe. Album je objavljen i uz kolekciju retkost iz njegovog prethodnog rada u majušnom telefonskom studiju. Vanderslice slomi sve uzbudljivo, depresivna i nekom halucinogenom događaje koji su se desili u životu od blokade, i više posebno za vrijeme stvaranja ova srceparajuća i jedan od nekako EP.

stvarno cijenim što pričaš sa mnom o novom EP-u. Ako si spreman da priča o tome, nadao sam se da li bi mogao malo da popričamo o tome šta se stvarno inspirisala da stvore ovaj EP kao priznanje da je David Berman, netko tko ti jasno stalo?

Tijekom početka zaključavanja i utočišta u LA-u, bio je centar svijeta nekoliko mjeseci, bilo je tako loše ovdje. I ne znam, osjećao sam se nevjerovatno samoubilački depresivan i sjeban, znaš? Bez obzira na mentalnu dobit koju sam stekao u proteklih nekoliko godina, jednostavno mi nije išlo dobro. I David se ubio, a ja sam imao dva druga da se ubiju i, znaš, samoubistvo je jebeno prava stvar čovjek. Tako da ne znam, u mojoj glavi bio sam kao ‘moram da uradim nešto da ostanem živ, i mislim da je to razlog zašto sam zvao je to anti-samoubistvo. Ja samo mislim ako imaš projekat ili plan ili nesto tako da te stavlja u kontaktu sa zašto si na ovoj planeti, ti si u redu. I ako ti ne moraš da, u velikoj si nevolji, i zato pravi EP je kao ljubavno pismo za njega, ali i definitivno je bio plan da me zadržiš van psihološke probleme.

mxdwn: pitao sam se da li biste mogli govoriti o konkretnom muzičkom procesu kroz koji ste prošli kreirajući ovu kolekciju tračnica i kako se to može porediti sa prethodnim projektima?

Mislim da je ono što je stvarno jedinstveno za ovu je da nisam radio u studiju. Posjedujem studio u Oaklandu zvan Tiny Phone, i često idem tamo snimati. Zbog pandemije, bila sam zaglavljena u kući. Imam vrlo mali dva auta garaži Studio povezan u moju kuću, i to je vrsta velikog na neki način, jer sam bio primoran da naučim da radim sam, samo na posao digitalno i radim samo sa opremom sam imao u studio. Dakle, nije bilo kolaboracionista, i mislim da je to stvarno dobro za mene na mnogo nivoa. Mislim da mi je bilo ugodno s novim studijem jer sam se tek preselila u LA, tako da je za mene bilo drugačije. Slušao sam mnogo više elektronske muzike, i to je sve sintisajzere u studiju, pa, bila sam nekako samo uglavnom radim sa synths i nekako sve radiš na kompjuteru stvarno po prvi put u mom životu. Dakle, to je bio vrlo, vrlo različit radni tok, i to je vrlo inspirativan za mene, iskreno.

mxdwn: Tako da jedan od stand-iz tragove na rekord za mene je “imam čudan zadovoljstvo od samo visi.”Posebno mi se sviđa način na koji žuxtapira svoju optimističnu instrumental sa depresivnim ali ohrabrujućim tekstovima? Pitao sam se da li bi mogla da pričaš malo o toj stazi?

To je bila zadnja pjesma koju sam napisao za zapisnik. Na mnogo načina, to je bila najlakša pjesma; skoro kao boja po brojevi akvarel. To je vrlo jednostavna akord progresija. To su samo tri akorda, i to se ne mijenja; ništa se ne mijenja u pjesmi. To je kao ritam to je već programiran u ovom bubnju mašinu koja sam kupio od ovo producent u LA, pa to je njegov ili neko je programiran u to, i to je stvarno ljubazno od nevjerovatno koliko je to dobro zvuči. Samo sam malo skeniranje stanice, i to je bio tamo, a ja sam bio kao, ‘kurac, ovo je hokej, kao u paklu.'Napisao sam nešto veoma jednostavna, trebalo mi je nekoliko tjedana da završimo pesmu, i, znate, neke pjesme su stvarno komplicirano i težak, sa tri do četiri mjeseca snimak proces samo zato što su tako uredio. I sa nekim elektronskim stvarima, nema mape puta, tako da ne znate kako da nastavite, ali ta pjesma je tako jednostavna i tekst. Mislim da te reči su veoma smešno iskreno, ideja je da je smešno što ti treba da ograničimo broj zadovoljstvo i nadam se da će ti u tvoj život jer ako ti čak ni ukus, ti ćeš da poludiš. Ovo mi se dešavalo, kao kad smo se preselili ovamo, U L. A., otišli bismo u narandžasti nivo gdje ima manje ograničenja za nošenje maski ili bilo šta. Ja bih se obradovao, i onda bi ga odmah ponovo izgubili i vratili u Red Red. Ili bih izašla s nekim, teško mi je izlaziti, bila sam jebeno usamljena, znaš. I izašla BiH na sastanak sa nekim, i to je bilo tako rijetko jer su svi tako paranoični da rade sranja. Moje emocije su yo-yoed toliko više nego obično. To je najluđa verzija mene kojoj sam svjedočio.

naslov EP-a je iz Crvene razglednice koju ste primili od Davida. Kada si ponovo otkrila razglednicu? Jeste li odmah znali da će to biti ime rekorda, ili je to došlo kasnije?

Mislim da sam odmah znao, iskreno. Umro je prije dvije godine, i postajala sam sve tužnija što sam više razmišljala o tome. I ima nešto za pandemiju da počela te stvarno muči me više i više, i to je kada sam bio nekako kopajuci kroz stare stvari i gleda na stvari koje je poslao i e-mailove. To je od mene napravio tako tužan sam, bio sam baš kao jebote, čoveče, ovaj tip se borio da se umetnost, napravio je takav pakleni i jednina važno umjetnost, i onda umreš. I to je kao, Koja je jebena poenta; Upravo sam imala stvarno osnovno žaljenje zbog besmislenih aspekata življenja. Bio sam kao, ovo je bukvalno ni za šta znaš, nema jebenog smisla za bilo šta od ovog sranja. Tako da sam morao raditi kroz to, i svi moraju raditi kroz to.

mxdwn: spomenuli ste ovo ranije, ali uz novi EP, objavili ste i kolekciju izgubljenih pjesama iz malog telefonskog studija. Kakav je osjećaj konačno objaviti ovu muziku javnosti nakon što ste planirali i čekali neko vrijeme, siguran sam?

Osjećam se super nevjerovatno. Bio je to zabavan dan za oslobađanje. To je život za, samo pustiti muziku; to je sve što sam želio da radim. Bio je to divan dan za mene. Zato sam ovdje. Ovdje sam da stvaram muziku. Ja sam zabavljač, samo želim da zabavljam ljude. Ja sam stara škola. Ja sam kao obična kučka, samo želim da stojim na pozornici i zasmejavam ljude i igram gomilu predstava. Zato sam ovdje.

mxdwn: Tako da u prošlosti, bio si poznat po tvojoj glazbi i lyricism, još na ovaj novi EP, izgleda da si sklon mnogo više u elektronske polju muzike. Možete li govoriti o nekim razlozima iza ove muzičke smjene u vašem stilu i kako je došlo do ostvarenja?

Mislim da se samo drogirao, počeo sam da uzimam više ekstazija. To je prilično tipično za mnoge ljude. Vjerovatno sam manje pušila travu, a onda više uzimala MDMA, i to te nekako promijeni. Moji prijatelji i ja smo kupili prilično veliki paket na tamnom webu, i upravo smo ušli u njega. Religiozno smo to radili svaka tri mjeseca neko vrijeme. Imali bi te velike zabave, i bili bi DJ zabave, moj prijatelj Taber je najbolji DJ. Imamo sve više i više u zečijoj rupi sa elektronskom muzikom. I onda, više smo bi MDMA, mi bi poboljšati doza, mi bi kao 100mg, i onda sačekaš kao i 90 minuta i 100mg više, i ne bi imali ove četiri sata ples zabavama, i to će se promijeniti način na koji ti misliš o muzici. Osim ako nisi glupača, a za tebe nema nade. Samo sam htjela čuti sintetizatore.

mxdwn: Je li ovo elektronske-inspirisala stil muzika nešto što možeš da vidiš sebe truda u budućnost projekte, ili ste zainteresovani gledam i druge žanr da istražimo?

Mislim da mi je to sada u DNK. Stvarno želim da se malo više sjebem. Želim da napravim još muzike koja je stvarno nešto apstraktnije i sjebano. Upravo sam završio dvije nove pjesme koje su definitivno izlaz iz stvari koje sam samo ugasi. Sve ove stvari se temelje na dosadi. Znaš, možda mi dosadi to i onda uradim nešto drugačije. Meni je sve ovo zabavno.

to je super čuti. Kroz zapisnik, možete čuti teme trajanja, istrajnosti, borbe i drugi u oba instrumentala i tekst. Da li biste rekli da su ovo ključne teme koje želite da obelodate?

Da, apsolutno. Mislim, mislim da je taj osjećaj gubitka nekoga i duboko žaljenje koje imate za ne povezivanje s ljudima više. Žaljenje koje se dogodi kada neko jebeno umre je ludo. Ista stvar se desila kada je moja mama umrla, bila je nemilosrdna. Imao sam dvije godine gdje sam bio u stalnom stanju kajanja i krivice. Možda zato što mi je mozak slomljen, ne znam, ili možda svi prolaze kroz njega, nisam baš siguran.

takođe ste imali svoje bitke sa depresijom u prošlosti, i opisali ste ovaj dosije kao pakt o borbi protiv samoubistva sa sobom. Pitala sam se ako bi mogli malo pričati o tome zašto je tako važno za tebe da napraviš neku vrstu fizičke ispoljenosti tvoja predanost istovremeno platiti danak za prijatelja?

Category:
GroupWise

Leave a Comment